Ο ιστοχώρος μας φιλοδοξεί να γίνει ένα μέσο πρόκλησης δημιουργικότητας και επικοινωνίας των μαθητών, των εκπαιδευτικών
και των γονέων του σχολείου μας. Να γίνει κίνητρο για νέα επιτεύγματα των μαθητών και μαθητριών μας αλλά και να τα γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό.   Glitter Photos   Glitter Photos 

ΑρχικήΣχολείο eTwinningΑναφορά διετίας 1/1/2018-1/1/2020

Αναφορά Δράσεων Σχολείου eTwinning (1/1/2018-1/1/2020)

10ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης -Σχολείο eTwinning

Απολογισμός διετίας: Ιανουάριος 2018- Ιανουάριος 2020

Εν όψει της κατάθεσης της αίτησης της σχολικής μονάδας για την ετικέτα "Σχολείο eTwinning 2020-2021" παραθέτουμε συνοπτική αναφορά των eTwinning δράσεων (eTwinning έργα, όμιλοι, συνεργασίες) που ολοκλήρωσε το 10ο Δημ. Σχ. Ηλιούπολης το σχ. έτος 2018-2019 και συνεχίζει το σχ. έτος 2019-2020.

Α. eTwinning έργα

 

2018-2019

Το σχολικό έτος 2018 -2019 υλοποιήθηκαν έξι (6) eTwinning έργα, ένα (1) από κάθε τάξη. Πιο συγκεκριμένα,

 1. Me in Time από την Στ' τάξη

2. Robo-code από την Ε' τάξη

3. Arts Quest από την Δ' τάξη

4. My place on Earth από την Γ΄τάξη

5. Be gr8ful από την Β΄ τάξη και 

6. Mini-STEM από την Α΄τάξη

Τα έργα 1-5 διακρίθηκαν με ετικέτες ποιότητας (Quality Labels) και τα έργα 1-4 με Ευρωπαϊκή Ετικέτα ποιότητας ενώ το «Me in Time” απέσπασε το Ειδικό Βραβείο για την Δημοκρατική Συμμετοχή στον 14ο Εθνικό Διαγωνισμό eTwinning 2019.

Σχετικές αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του σχολείου

Εθνικές Ετικέτες Ποιότητας eTwinning

Ευρωπαϊκές Ετικέτες Ποιότητας eTwinning,

Βραβείο για το «Me in Time”

 

2019-2020

Το σχολικό έτος 2019-2020 υλοποιούνται έξι (6) eTwinning έργα. Πιο συγκεκριμένα,

1.      STEM4Change από την Ε΄(τμήμα Ε1) & την Στ’ (τμήμα Στ1)

2.    WeDo2gether! από την Ε΄(τμήμα Ε2) & την Στ΄(τμήμα Στ2)

3.      Innovating the future από την Στ΄(τμήμα Στ1)

4.    MEChanical Engineering for Climate από την Στ΄τάξη (τμήμα Στ2)

5.    Alice in Plantland (STREAM) από την Δ΄τάξη

6.    Teeny Bookworms από την Γ’ τάξη

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις θεματικές των έργων και τις συνεργαζόμενες χώρες, δείτε την ανάρτηση με τίτλο: «eTwinning έργα 2019-2020» στην ιστοσελίδα του σχολείου.

 

Β. Όμιλοι eTwinning 

 

2018-2019

Σχεδιάζοντας την εκπαιδευτική πολιτική του σχολείου στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής δράσης eTwinning και λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί η σχολική μονάδα (δημόσιο σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε αστική περιοχή) ο Σύλλογος Διδασκόντων αποφάσισε, παράλληλα με τα προγράμματα eTwinning και τα προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων που εκπονούνται, να καινοτομήσει και να εισάγει το θεσμό των ομίλων στο δημοτικό σχολείο με στόχο να επωφεληθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου που θα ήθελαν να βελτιώσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες αλλά και να διερευνήσουν τα ταλέντα τους. Προτάθηκε και έγινε δεκτή η πρόταση για τη δημιουργία τριών (3) ομίλων:

  1. Όμιλος eTwinning για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο (eSafety eTwinning Club) Στην ομάδα συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες από την Δ΄, την  Ε΄και την Στ΄τάξη. Στόχος του ομίλου: η ενημέρωση της σχολικής μονάδας σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. 
  2.  Όμιλος Δημοσιογράφων eTwinning (Reporters eTwinning Club) Στην ομάδα των δημοσιογράφων συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες της Ε΄και της Στ΄τάξης. Στόχος της ομάδας μας ήταν η παρουσίαση και η διάχυση των έργων eTwinning της σχολικής μονάδας μέσα από τη δημιουργία και τη συντήρηση δύο μαθητικών ηλεκτρονικών περιοδικών, ενός ελληνικού με τίτλο 10Ηλιούπολης- Σχολείο eTwinning και ενός αγγλικού με τίτλο eTwinningSchoolClub
  3. Εκπαιδευτές πληροφορικής για ενήλικες (EduWebbers eTwinning Club) Συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες της Στ΄τάξης. Στόχος του ομίλου ήταν να λειτουργήσουν τα παιδιά ως εκπαιδευτές ψηφιακά αναλφάβητων ενηλίκων στην ασφαλή και δημιουργική χρήση του Διαδικτύου. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 2 εργαστήρια τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2019 συνολικής διάρκειας 3 ωρών όπου 10 εκπαιδευτές εκπαιδεύσαμε 19 παππούδες, γιαγιάδες, μαμάδες και εκπαιδευτικούς του σχολείου μας. 

Με την ολοκλήρωση του έργου των Ομίλων οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν οργάνωσαν εκδήλωση παρουσίασης των δραστηριοτήτων των Ομίλων. Η αναφορά για την δράση των ομίλων βρίσκεται ανηρτημένη στην ιστοσελίδα του σχολείου «Παρουσίαση Δράσεων των Ομίλων eTwinning”

2019-2020

Το σχολικό έτος 2019-2020 λειτουργούν στο σχολείο μας για 2η χρονιά οι Όμιλοι eTwinning με την εθελοντική συμμετοχή μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών. Οι Όμιλοι αποτελούν πλέον έναν θεσμό για το 10ο Δημ. Σχ. Ηλιούπολης που βασίζεται στους ιδιαίτερα σημαντικούς ανθρώπινους πόρους που διαθέτει.  

1.  Science Creativity and Improvisation eTwinning Club: eTwinning Όμιλος Δημιουργικότητας και Αυτοσχεδιασμού στις Φυσικές Επιστήμες.  Η ομάδα αποτελείται από μαθητές της Δ΄, Ε΄και της ΣΤ΄τάξης. Στόχος είναι οι μαθητές να αποκτήσουν ενδιαφέρον για τα μαθήματα STEM μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες τέχνης και επιστήμης. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί για σχεδιασμό & υλοποίηση: Κωνσταντίνα Κότσαρη ΠΕ70, Δημήτρης Φωτίου ΠΕ08

2.   eSafety eTwinning School Club: eTwinning Όμιλος για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο.  Η ομάδα αποτελείται από μαθητές της Δ΄, Ε΄και της Στ΄τάξης. Στόχος της ομάδας είναι η ενημέρωση των μαθητών/μαθητριών και των εκπαιδευτικών του σχολείου σχετικά με την ασφαλή τους πλοήγηση στο διαδίκτυο. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί για σχεδιασμό και υλοποίηση: Όλγα Χριστοδουλοπούλου ΠΕ70, Ναταλία Τζίτζη ΠΕ06, Κωνσταντίνα Κότσαρη ΠΕ70

3.   Εnglish Drama eTwinning School Club  eTwinning Όμιλος για Θεατρικό Παιχνίδι στα Αγγλικά Η ομάδα αποτελείται από μαθητές/τριες της Δ, της Ε΄και της Στ΄τάξης. Στόχος της ομάδας είναι, μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες στην αγγλική γλώσσα (reading, writing, listening, speaking)  με έμφαση στην ομιλία. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί για σχεδιασμό και υλοποίηση: Ναταλία Τζίτζη ΠΕ06, Δώρα Μπαρουτάκη ΠΕ32

4.   Robotics eTwinning School Club eTwinning Όμιλος Ρομποτικής Η ομάδα αποτελείται από μαθητές/τριες της Ε΄και της Στ΄τάξης. Στόχος της ομάδας είναι τα παιδιά να εξοικειωθούν με τον εξοπλισμό που διαθέτει το σχολείο (Arduino, WeDo2), να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν συνεργατικά και ομαδικά ακολουθώντας οδηγίες από έντυπο υλικό ή/και από ειδικούς που θα «διδάξουν» τα παιδιά είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί για σχεδιασμό & υλοποίηση: Κυριάκος Ντούμος ΠΕ70, Ναταλία Τζίτζη ΠΕ06

Με την έναρξη των συναντήσεων του Ομίλου οι κηδεμόνες ενημερώνονται για τις ακριβείς ημερομηνίες των συναντήσεων και τον τόπο παραλαβής των μαθητών/τριών. Με την ολοκλήρωση του σχολικού έτους οι συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/μαθήτριες λαμβάνουν σχετική βεβαίωση συμμετοχής.

Ανακοίνωση για Ομίλους eTwinning 2019-2020 στην ιστοσελίδα του σχολείου.

 

Γ. Δικτύωση με γειτονικά σχολεία

Σχεδιάζοντας την εκπαιδευτική πολιτική του σχολείου στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής δράσης eTwinning ο Σύλλογος Διδασκόντων αποφάσισε να καινοτομήσει και να απευθύνει, αρχικά, πρόσκληση δικτύωσης με δημοτικά σχολεία της Ηλιούπολης. Η πρόσκλησή μας έγινε δεκτή από το 21ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης με το οποίο συνεργαζόμαστε για το σχεδιασμό και την υλοποίηση κοινών δράσεων. Πιο συγκεκριμένα,

Δράση 1η: Ψηφιακές δεξιότητες

Διάρκεια: Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2020

Στόχος: Διερεύνηση και ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των παιδιών. Συμμετοχή στην Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2020

Περιγραφή: Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄, της Ε΄και της Στ΄τάξης του 21ου Δ.Σχ. Ηλιούπολης θα καταγράψουν τις ψηφιακές τους συνήθειες με τη βοήθεια ενός ερωτηματολογίου που συντάχθηκε από τα παιδιά της Ε΄τάξης του 10ου Δ.Σχ. Ηλιούπολης. Η συμμετοχή των παιδιών θα είναι ανώνυμη και τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από την επεξεργασία των απαντήσεων θα ανακοινωθούν από τον eTwinning Όμιλο για την Ψηφιακή Ασφάλεια κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα την ασφάλεια στο διαδίκτυο που θα παρακολουθήσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες του 21ου Δ.Σχ. Ηλιούπολης την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020 στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του 10ου Δ.Σχ. Ηλιούπολης.  

Δράση 2η: Σχολείο κι επιστήμες

Χρόνος: Απρίλιος 2020

Στόχος: Γνωριμία με τις επιστήμες (STEM) και  με τη σχέση επιστήμης & τέχνης (STEAM)

Περιγραφή δράσης: Την Τετάρτη 8 Απριλίου 2020 μαθητές και μαθήτριες της Στ΄τάξης του 21ου Δ.Σχ. Ηλιούπολης θα επισκεφθούν το  «Ανοιχτό Εργαστήριo Καινοτομίας και Εκπαιδευτικής Ρομποτικής» που λειτουργεί στο 10ο Δ.Σχ. Ηλιούπολης με χορηγία της ευρωπαϊκής δράσης eTwinning για να συμμετάσχουν σε Εργαστήριο Ρομποτικής και σε Εργαστήριο 3D σχεδίου & εκτύπωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε σχετική ανάρτηση με τίτλο «Ψηφιακή και Ρομποτική ... συνεργασία με το 21ο Δ.Σχ. Ηλιούπολης»

Για την υποστήριξη των συναδέλφων του 21ου Δ. Σχ. Ηλιούπολης σχετικά με τη δράση eTwinning εκπονείται πρόγραμμα επιμορφωτικών εργαστηρίων το οποίο θα ανακοινωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.

Τέλος, για να οργανώσουμε το δίκτυο των σχολείων συνάψαμε μια eTwinning συνεργασία (eTwinning project) με τίτλο «Δίκτυο Σχολείων Ηλιούπολης» με ιδρυτές τους εκπαιδευτικούς, κ. Κυριάκο Ντούμο ΠΕ70 (10ο Δημ. Σχ. Ηλιούπολης) και τον κ. Ιωάννη Πάνενα ΠΕ86 (21ο Δημ. Σχ. Ηλιούπολης) και στόχο τον από κοινού σχεδιασμό καινοτόμων eTwinning δράσεων και την υλοποίησή τους. Το έργο στοχεύει στην συμμετοχή και άλλων σχολείων της πόλης μας και των όμορων περιοχών.   

 

 

 

Λογισμικό Γονικού Ελέγχου Χρήσης Η/Υ

 

Ο κ. Βαγγέλης Χριστόπουλος, καθηγητής Πληροφορικής του Σχολείου μας, προτείνει μια δωρεάν εφαρμογή για γονικό έλεγχο, την K9 Web Protection. Το K9 Web protection είναι μια εφαρμογή με την οποία μπορείτε να προστατέψετε τα παιδιά σας από ανεπιθύμητο περιεχόμενο στο διαδίκτυο. Με την εφαρμογή αυτή θα καταφέρετε να ελέγξετε την διαδικτυακή δραστηριότητα του υπολογιστή σας κάνοντας εύκολη υπόθεση την απαγόρευση πρόσβασης σε κακόβουλες κατηγορίες σελίδων. Έναν σύντομο οδηγό εγκατάστασης του K9 Web Protection μπορείτε να βρείτε εδώ

 

Εθνικά & Ευρωπαϊκά Βραβεία eTwinning

 Glitter Photos

"eTwinners as Pros": 1ο Ευρωπαϊκό Βραβείο 2022

"Robo-Code": 1ο Ευρωπαϊκό Βραβείο 2020

"In Darwin's Steps" - 1o Ευρωπαϊκό Βραβείο 2017 

Πληροφορίες

Glitter Photos

"Me in Time" Ειδικό Βραβείο 2019: έργο με θέμα την Δημοκρατική Συμμετοχή

"A World of "Famous" Difference" - 1o Βραβείο στον Εθνικό Διαγωνισμό eTwinning 2017

 

Ηλεκτρονική Αδελφοποίηση Σχολείων- eTwinning

Το σχολείο μας συμμετέχει στη ευρωπαϊκή  δράση Ηλεκτρονικής Αδελφοποίησης Σχολείων eTwinning

Το eTwinning αποτελεί Ευρωπαϊκή Εκπαιδευτική Δράση που προάγει τη συνεργασία μεταξύ των σχολείων.

Επιστολή του Tibor Navracsics, Μέλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπεύθυνου για θέματα Παιδείας, στην Δ/ντρια του Σχολείου μας


Ψηφιακή Ασφάλεια


ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΤΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΜΑΣ

Our eTwinning School (τεύχος 4ο) - τα νέα μας στα αγγλικά

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

  

Το σχολείο μας

 

ActionAid: Δικαιώματα από την Πρώτη Μέρα! GAW2012

Blogs για εξάσκηση

ΕΛΛΗΝΙΚΑ 

ΑΓΓΛΙΚΑ Α΄& Β' ΤΑΞΕΙΣ

ΑΓΓΛΙΚΑ - GAMES (Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄)          MORE GAMES

Δράσεις- Διαγωνισμοί

Το σχολείο μας συμμετείχε στο European School Radio τα σχολικά έτη 2013-2014 & 2014-2015

Αναρτήσεις στο ιστολόγιο του ESR και Σύντομες Θεματικές Εκπομπές 2014-15

Αναρτήσεις στο ιστολόγιο του ESR, Σύντομες Ειδήσεις & Εκπομπές 2013-2014

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ & ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ

2015-2016

 

2013-2014

Smile

SmileEτικέτα Ποιότητας eTwinning 2013 για το σχολείο & για τους μαθητές της Στ' (2012-13)

Smile Ετικέτα Ποιότητας eTwinning για την Ε' τάξη & την Στ' τάξη (2011-12)

Smile Πιστοποιητικό Συμμετοχής στo Διαγωνισμό generations@school της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 

Smile Ευχαριστήριο από Διεθνές Μουσείο Παιδικής Τέχνης

 

SmileΕυχαριστήριο από VSAHellas 

School's International Policy

Glitter Photos

ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ